Treba voditi računa i kod primene '' zdravih pilula'', jer ljudi ne treba da misle da njihova upotreba može u potpunosti da ih zaštiti od svih štetnih agenasa iz okoline.

15.03.2022.
Beta karoten je je narandžasti biljni pigment koji je prvashodno zastupljen u biljkama i voću. Najviše ga ima u šargarepi, papaji, grejpfrutu, luku, bundevi, kajsijama, paprikama, krompiru.. Beta karoten može se primnjivati lokalno i sistemski. Sistemskm primenom beta karotena dolazi do konverzije beta karotena u vitamin A, koji je snažan antioksidans i čija uloga se ogleda u fiziologiji vida, jer dovodi do stvaranja očnog pigmenta rodopsina, utiče na hidretaciju kože, čineći je mekšom i učestvuje u brojnim imunološkim i neurološkim reakcijama.
Upotreba ovog antiokidansa je posebno interesantna u letnjim periodima jer štiti kožu od štetnog delovanja UV zračenja, a istovremeno povećava količinu prirodnog pigmenta u koži melanina koji koži daje lep i preplanuli ten. Farmaceuti često preporučuju i sistemsku i lokalnu upotrebu preparata na bazi beta karotena, kako bi zaštita od UV zračenja bila potpunija u letnjim danima.
Savetuje se oralna primena beta karotena 2-3 meseca pre odlaska na letovanje kako bi se koža na adekvatan način pripremila izlaganju UV zracima.

A koliko je zaista beta karoten bezbedan za naše zdravlje?

Beta karoten je bezbedan za primenu kako kod odraslih, tako i kod dece ukoliko se uzima u određenim dozama. Neki od neželjenih efekata beta karotena su pigmentacija kože ako se ovaj antioksidans uzme u dozi većoj od preporučene dnevne doze. Takođe, ako se prekorači najveća dnevna doza beta karotena koja iznosi  15 mg može doći do dijareje, glavobolje i bolova u kostima i zglobovima.

Ono što je posebno interesantno jeste to da je Francuska studija objavljena 2005 godine u  stručno-medicinskom časopisu Journal of the National Cancer Institute iznela podatak  da osobe koje su imale u organizmu veće količine beta karotena, a ujedno su i pušači imaju znatno veći rizik od nastanka karcionoma pluća u odnosu na grupu u kojoj nije bilo pušača. Ispitanici koji nisu pušači, a redovno upotrebljavaju beta karoten dokazano imaju manji rizik od nastnka malignih bolesti pluća.