Tokom hladnih dana urinarne infekcije su češće. Najčešći razlog su smanjen unos tečnosti i nedeovoljna fizička aktivnost. Žene imaju češći problem sa ovom nelagodnošću u odosu na muškarce, zbog anatomskih odnosa, koji olakšavaju kontaminaciju, skolnije su recidivima sa prelaskom u hronični tok, što za posledicu ima oštećenje funkcije bubrega.

27.12.2022.
Urin iz bubrega prolazi kroz mokraćovode i dolazi do bešike. Mokrenjem ga izbacujemo kroz uretru u spoljašnju sredinu. Uretra je mokraćna cev, koja je kod žena dugačka 4 cm, dok kod muškaraca prolazi duž penisa. Zbog kratke uretre, koja je bluzu vaginalnog otvora, žene češće imaju urinarne infekcije, jer bakterije lakše dospevaju u nju. Kada bakterije uđu u urinarni sistem, dolazi do upale. Što se upala više širi ka bubrezima, simptomi su teži.
Simptomi koji ukazuju na urinarnu infekciju su često mokrenje, nagon za urgentnim mokrenjem, peckanje i bol tokom mokrenja.
Da bi se urinarna infekcija uspešno lečila, neophodna je kompletna analiza urina, koja podrazumeva uzorkovanje urina i urinokulture.

Lečenje je složeno i zna da potraje.

Ukoliko je analiza urina pokazala male količine bakterija u urinu, onda je nemedikamentna terapija najbolje rešenje. Preporuka lekara je da se nekomplikovane akutne infekcije leče biljnim preparatima, bez upotrebe antibiotika, uz što veći unos vode.

Brusnica

Brusnica ima tu moć da reguliše pH urina, koji kod zdravog čoveka treba da bude u rasponu između 4,5 i 8. Proantocijanidini iz brusnice vezuju se za bakterije E.coli, koja predstavlja glavnog uzročnika bakterijskih infekcija i deluju baktericidno. Pogodna je i za primenu kod trudnica.

Ulje origana

Ulje origana pokazuje izrazita antimikrobna i antiesptiča svojsvtva. Aktivna komponenta origana je karvakol, koji deluje baktericidno. Karvakol deluje na samoj površini ćelijske membrane, prodire u struktrur ćelijske membrane i narušava njen integritet, što dovodi do apoptoze (smrti) bakterijske ćelije.


D-manozin

Kad urin postane zasićen molekulima d-manoze bakterije se lakše i brže vezuju za d-manoza molekule nego za zid urinarnog trakta. Jednom kad se bakterije vežu za molekul d-manozin-a bivaju izbačene iz organizma putem urina.

Uva

Uva deluje diretski, sadrži aktivnu supstancu arbutin, koji pomaže u izbacivanju viška vode, sa vodom povlači i bakterije i na taj način lakše se ispiraju i bakterije iz urinarnog trakta. Uva najbolje deluje u baznoj sredini, tako da se preporučuje upotreba sode bikarbone, tokom njene upotrebe. Treba voditi računa da se u isto vreme ne uzimaju preparati na bazi brusnice i uvin čaj, jer brusnica poništava dejsvto uve.

Peršun

Peršun ima sličan mehanizam delovanja, kao i uva, deluje diuretično, povećava izličivanje urina i na taj način povlači bakterije iz urinarnog trakta i ispira mokraćne puteve. Etarsko ulje peršuna ima snažno antiseptčko delovanje, a u narodnoj i tradicionalnoj medicini koristi se još i za ublažavanje menstrualnih bolova.