Atopijsi dermatitis AD najčešće se ispolji u prvoj godini života i spontano se povlači tokom života, ali oko 40% svih osoba sa AD u detinjstvu ima dermatitis i u kasnijem periodu.

29.06.2022.
Atopijski dermatitis je jedan od najčešćih dermatoloških problema, koji pogađa 30% deca i 1-2% odraslih. U bolje razvijenim zemljama i industijalizovanijim zemljama pojava AD je utrostručena u odnosu na manje razvijene zemlje. Atopijski dermatitis predstavlja oboljenje složene patogeneze gde se prepliću interakcije između kožne barijere, genetskih, imunoloških faktora i faktora okoline. Nasledni faktor je izražen i prema poslednjim istraživanjima preko 50% odraslih sa AD imaće dete sa AD.
Osnovni simptomi koji se javljaju je suvoća kože udružena sa svrabom i crvenilom. Tipične lokalizacije karakteristične za odojčad su lice i ekstenzorne površine, dok kod dece i odraslih najviše se uočava na pregibima.

Terapija AD zasniva se pre svega na izbegavanju svih kožnih iritanasa, adekvatnu hidretaciju kože koja podrazumeva upotrebu emolijentnih krema koje dubinski hidriraju i epitelizuju kožu. Kod težih oblika AD neophodna je i primena korikosteroida ili inhibitora kalcineurina, oralnih i topijskih antihistaminika, nekad i upotrebu oralnih antibiotika. Osobe sa AD ne treba da se kupaju više od jednom dnevno i to mlakom ili prohladnom vodom, blagim sapunima, kupkama ili ujanim kupkama. Nakon kupanja, dok je koža još vlažna treba naneti na sva područija zahvaćena dermatitisom emolijentnu kremu, koja kao aktivne sastojke  sadrži masne komponente i humektanse čija je uloga uspostavljanje  normalne epidermalne barijere. U letnjim i sunčanim periodima obavezno se savetuje primena topikalnih preparat sa visokim zaštitnim faktorom pola sata pre izlaganja suncu.