Insulinska rezistencija i policistični jajnici (PCOS) predstavljaju najčešći uzrok neplodnosti kod žena.

24.06.2022.
Insulin je hormon koga luči pankreas u trenutku kada je povišen nivo šećera u krvi. Uloga insulina je da uvede šećer u ćelije, koje dalje taj šećer prerađuju utem svojih ćelijskih organela i koriste ga za energiju.
Insulinska rezistencija predstavlja termin koji objašnjava da uobičajena količina insulina više nije dovoljna da održava nivo šećera u granicama normale, pa se javlja povećano lučenje insulina koje za posledicu ima povećanu glad. Insulinska rezistencija može da se odžava neki određeni period, ali sve većim iscrpljivanjem pankreasa, vremenom dolazi do razvoja DM tip 2.
Kako mio inozitol deluje u terapiji insulinske rezistencije?
Mio inozitol povećava osetljivst ćelija na insulin, dprinosi normalnom funkcionisanju hormona i insulinske signalizacije.

Drugi problem koji se javlja kao uzrok anovulacije, a samim tim i neplodnosti jeste sindrom policističnih jajnika (PCOS).
Policistični jajnici predstavljaju najčešći hormonski poremećaj u reproduktivnom dobu žene i najčešći uzrok steriliteta. Kao jedan od glavnih simptoma koji uočavaju devojke jesu neredovni cikluci, koji mogu izostajati i do 6 meseci, takođe javlja se prekomerna maljavost na licu i telu, povećanje telesne mase, masna koža, kosa, pojava akni, gubitak kose, prmene u raspoloženju i loš kvalitet sna. Glavni uzrok nastanka PCOS jeste hormonski poremećaj tj. prekomerno stvaranje muških polnih hormona, što utiče negativno na ovulaciju, odnosno dolazi do njenog izostanka.
50-70% žena koje pate od PCOS imaju insulinsku rezistenciju koja dalje vodi ka nastanku dijabetesa.
Kako mio inozitol deluje u terapiji PCOS?
Mio inozitol povećava osetljivost za FSH, reguliše menstrualni ciklus i ubrzava sazrevanje folikula i ponovo uspostavlja ovulaciju. Mio inozitol deluje i na kvalitet jajne ćelij, kao i na njen embrionalni razvoj.