Nijedna mleča formulica u potpunosti ne može zameniti majčino mleko i zato dojenje je idealan način ishrane, jer obezbeđuje optimalan rast i razvoj, kao i imunološku i psihološku korist.

10.06.2022.
Adaptirana mlečna formula predstavlja najbolji izbor ishrane odojčadi i dece posle majčinog mleka. Formulisane su tako da obezbeđuju nutritivne potrebe odojčadi do navršene prve godine, nekada i duže. Koriste se kao zamena za majčino mleko kada odojče nije u stanju da sisa ili kao dopuna, ukoliko odojče ne napreduje adekvatno u telesnoj masi.
Postoji više različitih vrsta formula od standradnih formula, do formula posebne namene, a zajedničko im je da predstavljaju zdravu hranu za bebe. Uvek se počinje sa adaptiranom formulom od kravljeg mleka. Ukoliko odojče pokaže bilo kakvu alergijsku reakciju ili se javi neki drugi tip problema pedijatar će propisati adekvatnu formulu posebne namene.

TIPOVI FORMULA
  • Standardna formula
Bazirana je na kravljem mleku, koje je adaptirano tako da bude što približnije majčinom mleku. Sadrži mlečni šećer laktozu, biljna ulja, vitamine i minerale. Ove standardne formule daju se zdravim odojčadima do navršenih 6 meseci i one se drgačije nazivaju i startne formule, označene brojem 1. Nakon njih se prelazi na starne formule označene brojem 2 i u odnosu na formule 1 u pogledu nutritivnog sastava imaju više proteina i mikroelemenata, a manje masti.
  • Formule posle navršenih godinu dana
Ove formule u odnosu na kravlje mleko sadrže manje natrijuma i proteina, a više gvožđa, omega 3 masnih kiselina i vitamina D koji u ovom uzrastu ima važnu ulogu u stvaranju kalcijum vezivnog proteina koji je odgovoran za razvoj kostiju i zuba.
Kod dece koje imaju loš apetit preporučuje se primena forula sa brojevima 3 i 4.
  • Hipoalergene formule, HA formule
Imaju oznaku HA i u odnosu na standardne mlečne formule napravljene su na bazi parcijalnih proteinskih hidrolizata, sa lakše svarljivim belančevinama ba nazi surutke. Potvrđeno je da pojedine bebe mogu da imaju jaku reakciju na proteine u vidu kolika (grčeva) i tipičnih znakova alergije na hranu. U osnovi ovih fomula jeste kravlje mleko kod koga su proteini delimično razgrađeni i samim tim mnje su sposobni da izazovu alekrgijsku reakciju.
Formule na bazi ekstenzivno hidrolizovanih proteina
Neke beeb imaju pravu alergijsku reakciju na proteine kravljeg mleka koji se nalaze u formuli. One mogu imati česta nadimanja, grčeve, blove u trbuhu, dijareju, krvave stolice, osip i otežano gutanje kada piju standardne formulice. Za njih postoje specijalno napravljene formulice zasnovane na proteinima surutke sa visokim stepenom hidrolize koja prevenira alergijsku reakciju.
  • Formula bez laktoze, LF formule
Koriste se kod beba sa galaktozemijom ili urođenim ili stečenim nedostatkom laktoze (mlečnog šećera). Ova odojčan ne mogu da svare katozu, odnosno ona se ne apsorbuje u crevima i izaziva grčeve, nadutost, povraćanje i gasove. Ovaj tip formulice može se koristiti i kod odojčadi koje imaju akutni dijarealni poremećaj.
  • Antiregurgitacione formule, AR formule
Namenjena su odojčadima koja pate od refluksa (bljuckanja), povećanog vraćanja želudčnog sadržaja zbog nerazvijenosti gastroezofagealnog sfinktera ili ne dobijaju na težini. Ove formule zgušnjavaju hranu i samim tim smanjuju vraćanje hrane koja ne usporava varenje.
  • Formula za odojčad sa zatvorom
Preporučuje se bebama koje imaju neredovnu i tvrdu stolicu. Formulisane su tako da sadrže veću količinu laktoze, koja povlači vodu u debelo crevo i tako razmekšava stolicu. Jedinstvena kombinacija masti veoma slična majčinom mleku poboljšava apsorpciju i umanjuje kalcijumove soli masnih kiselina koje izazivaju zatvor,
  • Formula za prevremeno rođene bebe
Ova formula nije namenjena samo prevremeno rođenoj deci, već i novorođenčadima sa malom telesnom masom na rođenju. Ova formula u odnosu na standardne formule ima više kalorija i mikronutrijenata, a ugljeni hidrati u obliku laktoze i polimera gluoze obezbeđuju puno energije u maloj osmolalnosti koje je neophodna ovim novorođenčadima.